Gezondheid

Vaccinatiecampagne Q-koorts krijgt landelijke dekking

Maandagmiddag is met het enten van de melkgeiten op het bedrijf van de familie Alting in Sellingen (Gr.) een herstart gemaakt met de vaccinatiecampagne tegen Q-koorts. Alle bijna negenhonderd dieren op de biologische boerderij werden voor de eerste keer gevaccineerd, omdat vorig jaar geen entstof beschikbaar was.

Nico Verduin zei namens de vakgroeppen LTO Geiten- en Schapenhouderij erg blij te zijn dat nu, eerder dan verwacht, kan worden begonnen met het op grote schaal beschermen van dieren tegen de ziekte. Vorig jaar is al een groot deel van de melkgeiten- en schapen geënt. Nu kunnen ook de resterende dieren door vaccinatie worden beschermd. Hierdoor worden de risico’s voor de volksgezondheid in belangrijke mate teruggedrongen. Wat LTO betreft wordt zo snel mogelijk gestopt met het ruimen van bedrijven.

Recent zijn vanuit Frankrijk 200.000 doses van het vaccin uitgeleverd en in de loop van deze maand volgt een zelfde hoeveelheid. In totaal gaat het om 1,5 miljoen doses, waardoor alle melkgeiten en -schapen in ons land dit jaar kunnen worden gevaccineerd. “We hebben er sterk op aangedrongen om het vaccin eerder beschikbaar te krijgen. Dat is gelukt. Heel belangrijk is nu dat eerst de niet besmette bedrijven aan de beurt komen, waar de dieren nog niet zijn ingeënt tegen Q-koorts”, zo benadrukte de LTO-bestuurder in Sellingen. 

Volgens Verduin zitten veel veehouders met smart te wachten op een aanpassing van de zeer stringente regels, die vorig jaar ter bestrijding van Q-koorts landelijk zijn ingevoerd. Hij noemde met name de bedrijven, die na een serie melktankonderzoeken als niet-besmet te boek staan en in een regio zijn gevestigd waar geen humane ziektegevallen zijn gemeld. Bovendien zijn de dieren op die bedrijven straks tegen de ziekte geënt. “Voor die groep bedrijven willen we zo snel mogelijk een aanpassing van de regels. Van deze bedrijven staat immers vast dat ze geen enkel gevaar vormen voor de volksgezondheid.”

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief