Gezondheid

Oproep: vaccineer snel tegen Q-koorts

Zowel minister Gerda Verburg van LNV als LTO Nederland roepen boeren en dierenartsen dringend op om zo snel mogelijk melkgeiten en -schapen te vaccineren tegen Q-koorts. Vaccineren tegen Q-koorts heeft geen invloed op de uitslag van onderzoek van tankmelk, beweren de minister en LTO. Veehouders lopen derhalve geen risico dat hun bedrijf als gevolg van vaccinatie mogelijk als besmet wordt aangemerkt.
Daar was angst voor naar aanleiding van resultaten van onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Maar de ziekenhuistest bleek een factor honderd tot duizend keer gevoeliger dan de tests van GD en CVI, zo vertelde onderzoeker Mirjam Hermans van het JB ziekenhuis. De vaccinatiesporen in de melk waren bij haar onderzoek dermate laag, dat de andere tests geen verhoogde uitscheidingen laten zien.
“Vaccineren is veilig, de twijfel is weggenomen. Er is nu nog maar één advies voor alle veehouders: zo snel mogelijk vaccineren”, aldus Nico Verduin, voorzitter van de LTO vakgroep Schapenhouderij. Hij verwacht dat de betrokken veehouders op zeer korte termijn massaal gaan enten. “De angst voor een besmet bedrijf was begrijpelijk. De situatie is nu gekanteld: niets staat vaccinatie meer in de weg. In korte tijd kunnen veehouders veel presteren. Ik zie niet in, waarom dat nu niet zou kunnen.”
Ook lijkt het aantal humane ziektegevallen zich relatief gunstig te ontwikkel in vergelijking met de afgelopen jaren. Het zijn zeer voorzichtige, voorlopige bevindingen, maar ze stemmen wel tot enig optimisme. In combinatie met een landelijk uitgevoerde vaccinatie van alle melkgeiten en -schapen zou dit per 1 juni a.s. moeten leiden tot een versoepeling van enkele maatregelen. Het gaat dan vooral om het intrekken van het algemeen fok- en aanvoerverbod.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief