Gezondheid

Q-koortsvaccinatie verplicht op bedrijven met publieksfunctie

Op 1 januari 2011 is de nieuwe vaccinatiecampagne tegen Q-koorts van start gegaan. Ten opzichte van de campagne van 2010 is een aantal zaken gewijzigd. Zo moeten in 2011 alle melkgeiten, melkschapen en alle schapen en geiten op bedrijven met een publieksfunctie tegen Q-koorts worden gevaccineerd. Voor andere schapen en geiten is vaccinatie vrijwillig.
In 2011 is direct bij aanvang van de vaccinatiecampagne voldoende vaccin beschikbaar voor de gehele campagne, aldus de VWA. Hierdoor is het mogelijk het administratieve systeem van de vaccinatiecampagne op diverse punten te vereenvoudigen. Zo hoeven de veehouders in de campagne van 2011 nog maar één formulier in te vullen en samen met de dierenarts te ondertekenen.
Vergoeding
Het vaccin wordt in 2011 vooralsnog niet meer gefinancierd door de overheid. “Dit omdat het vaccin nu geregistreerd is en omdat veehouders zelf de verantwoordelijkheid dragen voor de gezondheid van hun dieren, én voor een bedrijfsvoering die geen volksgezondheidsrisico’s oplevert”, meldt de VWA. De LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij is echter in gesprek met het ministerie van EL&I over een vergoeding.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief