Gezondheid

LTO wil inzicht in totstandkoming prijs Q-koortsvaccin

De overheid vergoedt de verplichte Q-koortsvaccinatie dit jaar niet. Zij vindt dat er ondertussen een ‘normale’ situatie is ontstaan en dat geitenhouders voldoende tijd hebben gehad om de kosten van vaccinatie in te calculeren. LTO vakgroep Melkgeitenhouderij is het daar niet mee eens.
Voorzitter van de vakgroep Jeannette van de Ven noemt de situatie nog niet ‘normaal’. “Daarom hebben wij binnenkort overleg met het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie. We willen inzicht in hoe de prijs van het vaccin tot stand komt, we willen kunnen beoordelen of dat redelijk is.”
Een realistische prijs vindt Van de Ven rond 3 euro. Daar komen dan nog dierenartskosten bij. “Het is een relatief duurder vaccin, duurder dan het blauwtongvaccin bijvoorbeeld. Maar de distributie is nu gemakkelijker dan vorig jaar.” Geitenhouders hoeven de vaccins niet meer bij GD aan te vragen, maar kunnen dat rechtstreeks bij de dierenarts doen.
Voor een gemiddeld bedrijf met 800 geiten schat Van de Ven de kosten van alleen het vaccin op ongeveer 2.400 euro. “Maar een geruimd bedrijf met relatief veel opfok is meer kwijt, want de jonge dieren moeten twee keer gevaccineerd worden.”

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief