Management | Melken

ABAB: geitenhouder teert opnieuw in op vermogen


ABAB Accountants en Adviseurs heeft op basis van haar klantenportefeuille haar verwachting over de resultaten in de melkgeitenhouderij over 2011 bekendgemaakt. Uit de ABAB branchemonitor melkgeitenhouderij blijkt dat met name de directe kosten een forse stijging laten zien. De voerkosten van een gemiddeld bedrijf zijn gestegen van € 17,40 per 100 kg melk tot € 20,42. Dit is een stijging van ruim 17%. Maar ook de veekosten zijn als gevolg van entkosten en hoge strooiselkosten met € 0,72 per 100 kg melk gestegen.
Omzet en aanwas gedaald
De omzet en aanwas laat een daling zien. De vraag naar lammeren en melkgeiten was vorig jaar groter als gevolg van het herbevolken. Hierdoor waren de prijzen hoger. Dit jaar verwachten we een omzet en aanwas die ten opzichte van 2010 met circa € 0,50 per 100 kg zal afnemen.
Kritieke opbrengstprijs fors hoger
De kritieke opbrengstprijs van een gemiddeld bedrijf is in 2011 gestegen van € 41 naar circa € 45 per 100 kg melk. Dit betekent dat een veel hogere melkprijs noodzakelijk is om marge te realiseren. Hier komt de melkgeitenhouderij echter niet aan toe, zelfs van een kostendekkende productie is geen sprake. De opbrengstprijs van de melk is wel met 7% gestegen, van € 37,61 naar € 40,27. Deze prijsstijging is echter lang niet voldoende geweest om de gestegen kosten te compenseren. Hierdoor wordt het jaar 2011 wederom een jaar waarin de liquiditeit op een melkgeitenbedrijf onder zware druk staat en de geitenhouder inteert op zijn vermogen.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
ManagementMelken
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief