Melken | Melkprijs

Onrust Franse melkprijs

De Franse bond van geitenhouders (Fnec) maakt zich ongerust over de dreigende mededeling dat de geitenmelkprijs met ingang van 1 januari 2012 zal dalen. Dit dreigement is geuit door de coöperatie Glac (melkinzamelaar), ingegeven door diens financiële situatie. Een daling van de melkprijs van een grote speler op de geitenzuivelmarkt, zou wel eens een domino-effect kunnen hebben op andere melkinzamelaars, zo vreest de Fnec.
De Fnec is gealarmeerd door de hardnekkigheid van de geitenmelkcrisis, waar een commerciële oorlog tussen de belangrijkste geitenzuivel-ondernemingen aan ten grondslag lijkt te liggen. De Fnec heeft de gevolgen van een dalende melkprijs, gekoppeld aan de stijging van de kosten, berekend. Voor een gemiddeld bedrijf met 200.000 liter melk die al in een ongunstiger positie komt door de stijging van productiekosten en de droogte in het afgelopen voorjaar (meer dan 100 euro / 1000 l), kan een daling van de melkprijs zorgen voor een jaarlijkse kostenpost die kan oplopen tot wel 30.000 euro.
Neergaande spiraal
De bond wil met banken en de overheid een oplossing vinden voor de moeilijkheden die de Glac ondervindt, opdat de daling van de melkprijs niet plaats zal vinden. “Als er niets gebeurd, zal de hele geitensector opnieuw in een neergaande spiraal terecht komen waaruit zij nooit op kan krabbelen. Een daling van de geitenmelkprijs vandaag de dag staat gelijk aan het verdwijnen van meer dan 25 procent van de geitenboeren.”

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
MelkenMelkprijs
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief