Algemeen

Geld voor ondersteuning Q-koortspatiënten

Het kabinet stelt 10 miljoen euro beschikbaar zodat patiënten met Q-koorts kunnen worden ondersteund met advies, begeleiding en onderzoek. Het is niet de bedoeling dat patiënten met dat geld schadeloos worden gesteld.
De toezegging komt er in reactie op een kritisch rapport van de Nationale ombudsman over de aanpak van de Q-koortsuitbraak. In dat rapport schreef ombudsman Brenninkmeijer dat de overheid te weinig oog had en heeft voor de mensen die ziek werden. Hij vindt dan ook dat er te traag is gehandeld en dat daarmee het vertrouwen van burgers is geschonden. Excuses zijn volgens hem op zijn plaats. Schippers en Bleker schrijven in een brief aan de Tweede Kamer dat zij het betreuren dat het vertrouwen in de overheid is geschaad en ze willen dat herstellen.
Handreiking
Om de getroffen patiënten een handreiking te doen, stelt het kabinet 10 miljoen euro ter beschikking aan een onafhankelijke stichting, die dat budget kan inzetten om patiënten met chronische Q-koorts en Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) als groep te ondersteunen met onder andere advies, begeleiding en onderzoek. Zo kan de stichting individuele patiënten informeren over bestaande regelingen.
Het kabinet doet er alles aan om te voorkomen dat het beschikbaar stellen van het geld uitgelegd zou kunnen worden als een schuldbekentenis. In de brief stellen de ministers dan ook: ‘Het kabinet doet dit niet vanuit enige juridische verplichting tot schadevergoeding of nadeelcompensatie, maar vanwege de uitzonderlijke en indringende gevolgen van de epidemie voor betrokkenen.’
Toenadering
Voorzitter Michel van den Berg van patiëntenvereniging Q-uestion ziet de brief als een serieuze poging tot toenadering tot de getroffen patiënten. “We zijn verheugd met het gebaar”, zegt hij. “Het is een goed begin. Maar excuses zijn het niet en het is ook niet genoeg. Voor de slachtoffers is een schadeloosstelling erg belangrijk.”

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief