Management | Melken

Saldo stijgt, maar nog onvoldoende

Het saldo in de melkgeitenhouderij is in het eerste halfjaar van 2012 met 3,83 euro gestegen naar 18,98 euro per 100 kg melk. Dit is net genoeg om de kosten van productie in deze periode te kunnen betalen, maar te weinig om de slechte liquiditeitspositie die ontstond in de periode daarvoor iets te verbeteren. Dat geldt voor het gemiddelde ABAB melkgeitenbedrijf; de cijfers komen uit de ABAB Melkgeitenmonitor.
In het eerste halfjaar 2012 steeg de melkprijs per 100 kg van 41,07 euro gemiddeld in 2011 naar  46,41 euro (excl. btw). Dit is een stijging van ruim 13 procent. De gemiddelde melkproductie is met 3 procent gestegen.
De krachtvoerkosten lagen in het eerste halfjaar 2012 6 procent hoger dan over het gehele jaar 2011. Dit is deels het gevolg van een prijsstijging en deels van een hoger verbruik per 100 kg in het eerste halfjaar. Dit laatste wordt veroorzaakt door het seizoenspatroon met in het eerste halfjaar de aflamperiode en de start van de opfok van lammeren. De sterke stijging van de krachtvoerprijzen in de afgelopen maanden komt niet uit de vergelijking. Het is een totaal over het eerste halfjaar 2012. Daarmee worden de huidige hoge prijzen voor een deel gecompenseerd door de maanden in het begin van het jaar.
“De ontwikkeling van de mengvoerprijs in de komende maanden zal bepalend zijn of met de huidige melkprijs het saldo op niveau kan blijven,” zegt Bart Entius, relatiemanager bij ABAB Accountants en Adviseurs.
Doordat er minder lammeren verkocht zijn, is de omzet uit vee met bijna 1,50 euro gedaald. De veekosten zijn met 5 euro per 100 kg melk ten opzichte van vorig jaar vrijwel ongewijzigd gebleven.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
ManagementMelken
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief