Management

Wat wil de geit?

Onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research keken in het kader van het project ‘Vooruit met de Geit’ naar de behoeften van geiten. Er zijn in totaal veertien behoeften in kaart gebracht, zoals rusten, beweging, spelen en comfort rond het werpen. Uit deze behoeften is een programma van eisen opgesteld, waaraan de houderij zou moeten voldoen.
Behoeften komen voort uit intrinsieke motivatie. Als een geit ergens voor wil werken of een bepaalde voorkeur vertoont, kan worden aangenomen dat het gaat om een behoefte. Ander bewijs dat er sprake is van een behoefte kan komen uit negatieve effecten die een geit ondervindt als die zich niet kan voorzien in de behoefte. Geiten zullen bijvoorbeeld meer speelgedrag laten zien als ze een tijd niet hebben kunnen spelen. Speelgedrag en sociaal contact zijn hiermee aangetoond belangrijk te zijn voor de geit.
Lees het hele artikel in Geitenhouderij, februari 2013 (verschijningsdatum 22 februari).
Of vraag deze uitgave als gratis proefnummer aan.

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief