Gezondheid

Nieuwe gevallen Q-koorts België

In België zijn dit jaar vier nieuwe gevallen van Q-koorts vastgesteld. Dat meldt Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
Twee besmettingen kwamen aan het licht na abortusonderzoek, nadat er een of meer vroeggeboortes waren op bedrijven. Bij elke abortus moeten veehouders de nageboorte, de foetussen of doodgeboren lammeren en een bloedstaal van het moederdier laten onderzoeken door regionale diergezondheidsorganisaties.
Twee andere besmettingen kwamen aan het licht via tankmelkcontrole. Die wordt sinds 2009 uitgevoerd. In België zijn bedrijven waar de Q-koortsbacterie Coxiella Burnetti is aangetroffen verplichtom te vaccineren tegen Q-koorts. De bedrijven moeten minstens drie jaar lang enten tegen de ziekte. De eerste jaren dat de FAVV op Q-koorts controleerde werd de bacterie in de melk aangetroffen van elf geitenbedrijven. Volgens het FAVV werd na de vaccinatie de bacterie niet meer gedetecteerd.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over: Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief

Geitenhouderij archief

Blader in de archieven