Algemeen

SP wil meer bescherming omwonenden veehouderijbedrijven

SP Kamerlid Henk van Gerven wil dat de regering meer gaat doen om de gezondheid van omwonenden van intensieve veehouderij te beschermen. Omdat de regering sinds de Q-koorts nog steeds geen concrete wetgeving hiertoe heeft gemaakt, heeft de SP bij de begrotingsbehandeling een initiatiefnota over veehouderij en volksgezondheid ingediend.
In deze initiatiefnota schrijft de SP dat volksgezondheid een belangrijk criterium moet worden voor ruimtelijke beslissingen van overheden. Bij vestiging of uitbreiding van intensieve veehouderij moeten de risico’s voor de volksgezondheid zwaar meewegen in het besluit voor het verlenen van vergunningen. Van Gerven wil daarnaast dat overheden aan de noodrem kunnen trekken als de gezondheid van de bevolking in het gedrang komt. Verder bepleit de SP een minimumafstand van 250 meter tussen veehouderij en bewoning bij de aanvraag van nieuwe vergunningen. Binnen een straal van 1 kilometer moet de GGD een positief advies afgeven.
Onvoldoende wetgeving
SP-Kamerlid Van Gerven over de initiatiefnota: “De overheid heeft als taak gezondheidsrisico’s door veehouderij zoveel mogelijk tegen te gaan. Dat wordt onvoldoende vormgegeven in de wetgeving. Dat merkten we goed ten tijde van de Q-koorts. Lagere overheden hadden te weinig slagkracht om vergunningen aan bedrijven te weigeren op basis van gezondheidscriteria.”
De SP pleit al sinds het begin van de Q-koortsepidemie voor betere wet- en regelgeving om mensen te beschermen tegen gezondheidsrisico’s door (intensieve) veehouderij. Volgens Van Gerven heeft dit ondanks verschillende beloftes nog niet geresulteerd in betere wetgeving. “De wettelijke borging van volksgezondheid is de laatste jaren eerder verslechterd dan verbeterd. Zelfs ondanks de lessen die we door de Q-koorts hebben geleerd.”
Bron: SP

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief