Algemeen

Brede steun voor stimulering duurzame veehouderij

Er is brede steun voor de manier waarop de provincie Brabant de verduurzaming van de veehouderij wil stimuleren met de zogenaamde Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV). Deze BZV is ontwikkeld door de provincie, ZLTO, Brabantse Milieufederatie, de Provinciale Raad Gezondheid en een vertegenwoordiging van de Brabantse gemeenten. Op 16 december houden zij een grote, open bijeenkomst over de BZV in de Brabanthallen.
De BZV maakt onderdeel uit van een brede aanpak om van Brabant een van de meest duurzame en innovatieve agrofoodregio’s van Europa te maken. De brede aanpak bestaat uit de BZV, een herziening van de Verordening ruimte, het Verbond van Den Bosch en een innovatieprogramma. In de Verordening ruimte zijn de provinciale randvoorwaarden voor onder andere de veehouderij opgenomen. Daarnaast investeert de provincie met haar partners in een groot innovatieprogramma voor de agrofoodsector. Via het Verbond van Den Bosch committeren een groot aantal Brabantse en landelijke partijen zich aan de ambitie om al het vlees in Nederlandse supermarkten duurzaam te maken.
De BZV fungeert als een ‘bewijs van zorgvuldigheid’ dat een ondernemer moet halen om te mogen ontwikkelen. In dat bewijs van zorgvuldigheid krijgt hij een zes als hij zich aan de wet- en regelgeving houdt. In Brabant komt de lat nu hoger te liggen: op een zeven. Een boer kan punten halen door te werken met landelijk erkende certificaten, zoals het Beter Leven keurmerk. Ook kan hij punten verdienen met maatregelen waarmee hij nadelige effecten op de omgeving vermindert, zoals geur of de uitstoot van fijnstof of ammoniak. En ten slotte kan hij punten verdienen met bijzondere innovaties in zijn bedrijf.

BZV en de markt

De BZV leidt tot verbetering van de leefomgeving rond veehouderijen die willen ontwikkelen, waarbij de ondernemers de ruimte houden om hun eigen keuzes te maken. “Door aan te sluiten op landelijk erkende certificaten die veel boeren al gebruiken, houden we de BZV zo simpel mogelijk”, aldus gedeputeerde Yves de Boer (ruimtelijke ontwikkeling en landbouw). “Verder komen die certificaten voort uit wensen van de markt, waardoor de veehouder weet dat hij de benodigde investering terugverdient via een hogere verkoopprijs van zijn producten.” De BZV honoreert innovaties in een bedrijf, ook wanneer ze nog geen bewezen bijdrage leveren aan de bovenwettelijke prestaties.

Open bijeenkomst

Via diverse informatiebijeenkomsten worden geïnteresseerden en professioneel betrokkenen geïnformeerd over de BZV. Op 16 december houden de provincie, de ZLTO, de Brabantse Milieufederatie, de Provinciale Raad Gezondheid en een vertegenwoordiging van Brabantse gemeenten een grote, open bijeenkomst over de BZV. Op 24 januari bespreekt de themacommissie Transitie Stad en Platteland de BZV.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief