Gezondheid

PvdA stelt vragen over Q-koortsonderzoek Herpen

De PvdA-Tweede-Kamerleden Tjeerd van Dekken en Agnes Wolbert hebben Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Dijksma over de eerste resultaten van het Q-koorts-bevolkingsonderzoek door de GGD in Herpen. De Kamerleden vinden onder meer dat het bevolkingsonderzoek moeten worden uitgebreid.
Uit het bevolkingsonderzoek van de GGD Hart voor Brabant in Herpen, waaraan 1.517 Herpenaren volledig deelnamen (vragenlijst en bloedonderzoeken), blijkt dat 33,4 procent van de deelnemers ooit Q-koorts doormaakte en dat 26,5 procent mogelijk Q-koorts heeft gehad. Deze mensen hebben nu geen chronische infectie. Van de deelnemers aan het GGD-onderzoek heeft 0,4 procent (zes mensen) mogelijk een chronische infectie. Bij hen is aanvullend onderzoek nodig om te kijken of het daadwerkelijk om chronische Q-koorts gaat.
De PvdA vindt dat gezien het feit dat er in Herpen bij zes patiënten mogelijk chronische Q-koorts kan worden vastgesteld, het bevolkingsonderzoek moet worden uitgebreid naar andere dorpen in de buurt van Herpen.
Ook vinden de PvdA-Kamerleden het niet acceptabel dat ‘dergelijk grote aantallen burgers besmet raken met een zoönose’. Ze vinden dat er ‘fundamentele stappen’ moeten worden gezet om de omvang van de Nederlandse veehouderij te beperken en de aard ervan te veranderen.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief