Voeren

Geitenhouders tevreden over VanderPas-krachtvoersysteem

Het VanderPas-voersysteem, dat zo’n vijf jaar geleden werd bedacht door geitenhouder Edwin van der Pas, draait inmiddels op zes bedrijven in Nederland. Geitenhouders die het systeem gebruiken praten er vol lof over.
Met het VanderPas-systeem kunnen zestig geiten tegelijkertijd maximaal vier verschillende soorten brok eten. “Het systeem lijkt zo simpel, maar alles is op maat gemaakt en precies afgestemd”, vertelt geitenhouder Hielke Tuenter uit het Groningse Westerlee. Per voersoort en per bezoek weegt het VanderPas-systeem de hoeveelheid krachtvoer per geit. Het weegt dus wat het voert en doseert niet op volume. “Dat lijkt misschien een onbelangrijke kleinigheid, maar wat mij betreft mag daar veel meer nadruk op worden gelegd”, vindt Tuenter.
Volgens geitenhouder Wim Wageningen uit Lelystad maakt het wegen het voeren echt veel nauwkeuriger. “Dat maakt het systeem magnifiek”, zegt hij. “Ik ben perfectionistisch, misschien past het systeem daarom wel zo goed bij ons. We kunnen nu de voerefficiëntie, de hoeveelheid brok die nodig is voor het produceren van een kilogram eiwit of vet, goed monitoren en bijsturen.”
Het VanderPas-voersysteem wordt tegenwoordig gemaakt, verkocht en (in een dag) geïnstalleerd door Geitenbelang.
Lees het hele artikel over het VanderPas-systeem in het juninummer van Geitenhouderij dat deze week verschijnt.

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Voeren
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief