Gezondheid

‘Meet immuniteit na Q-koorts vaccinatie’

De immuniteit van geiten zou een jaar na vaccinatie met Coxevac moeten worden gemeten om erachter te komen of een jaarlijks terugkerende vaccinatie voor het betreffende dier noodzakelijk is. Dat raadt Ineke Vastenhout aan. Zij deed onderzoek naar de bijwerkingen van het vaccinatiemiddel tegen Q-koorts.
Vastenhout verzamelde informatie rondom de entingen van geiten met het middel Coxevac. Veel geziene bijwerkingen van vaccinatie met Coxevac zijn een voelbare zwelling van de injectieplaats, een verhoging van de lichaamstemperatuur en een afname van de melkgift. (Deze bijwerkingen staan overigens op de bijsluiter vermeld en zijn ook geregistreerd bij de European Medicines Agency.)
Het onderzoek van Vastenhout toonde aan dat minder bijwerkingen te zien zijn als alleen geiten met een Q-koorts negatief verleden gevaccineerd worden. Dat is echter uit oogpunt van volksgezondheid geen optie.
Vastenhout raadt daarom aan om de immuniteit voor de Coxiella-bacterie te meten die geiten een jaar na vaccinatie nog hebben. Blijkt dat nog voldoende, dan kan een jaarlijks terugkerende vaccinatie wellicht overbodig blijken. Er zal verder onderzoek gedaan moeten worden om te kijken of dit een goede en betaalbare strategie is om de bijwerkingen van Q-koorts vaccinatie te verminderen.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief