Management

Geld verdienen en slim inzetten

Nu de geitenmelkprijs op een relatief hoog niveau ligt, kunnen geitenhouders daadwerkelijk zeggen dat ze geld verdienen. Dat is voor velen van hen nieuw. Hoe kunnen ze dit voordeel slim inzetten?
Nog nooit werd Nederlandse geitenmelk zo duur verkocht als nu. Dat brengt geld in het laatje. Voor de een is dat broodnodig, voor de ander komt het goed uit. Hoe kun je hier het best mee omgaan? Bij de klanten-geitenhouders die Henk Overbeek, directeur en bedrijfsadviseur van Alfa accountants en adviseur in Barneveld, in zijn portefeuille heeft, merkt hij dat er momenteel veel vragen leven over het omgaan met het verdiende geld. Geldstress in positieve zin, eigenlijk.
Overbeek adviseert steevast om eerst een nulmeting te doen. “Dat is cruciaal; kijken waar je nu staat. Wat is de staat van de stallen en machines, hoe ziet je financiële positie eruit, bekijk je veestapel eens kritisch. En maak daarna een doorkijk naar de toekomst. Hoe wil ik dat het bedrijf er over vijf jaar uitziet?”
In vakblad Geitenhouderij geeft Overbeek tips voor investeringen die op de korte termijn geld opleveren of snel terug te verdienen zijn, zoals onderhoud plegen, investeren in zaken die fiscaal interessant zijn (bijvoorbeeld zonnepanelen en asbest vervangen) en betalingsachterstanden inlopen. Tips die Overbeek geeft voor de lange termijn zijn onder andere extra aflossen, een bedrijfsplan maken of milieuvergunning aanvragen.
Het volledige artikel ‘Wat te doen met geld?’ leest u in vakblad Geitenhouderij van oktober.

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief