Fokkerij | Gezondheid

'Scrapie-resistentie Toggenburgers toeval'

Dat Toggenburger geiten vaker resistent zijn voor scrapie dan geiten van andere rassen, komt hoogstwaarschijnlijk doordat Nederlandse Toggenburgers toevallig een paar invloedrijke voorouders kennen die het resistente allel droegen. Dat vertelden onderzoekers Jack Windig van Wageningen UR en Jan Langeveld van het Centraal Veterinair Instituut tijdens de ledenvergadering van de NOG die afgelopen weekend werd gehouden.
De ALV van de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij werd afgelopen 25 april goed bezocht. Onderdeel van het programma was een lezing over scrapie door de onderzoekers Windig en Langeveld. Eerder maakten zij al bekend dat een kwart van alle allelen in de Toggenburgerpopulatie gunstig is, dat wil zeggen: resistent voor scrapie, tegen 8 procent van de totale Nederlandse geitenpopulatie.
Tijdens de vergadering vertelde Langeveld dat er meerdere redenen kunnen zijn waarom er zoveel resistentie heerst onder de Nederlandse Toggenburger. De meest waarschijnlijke reden is dat er toevallig één of een paar invloedrijke voorouders zijn geweest die het gunstige allel droegen. Langeveld: “In de Toggenburger fokkerij is er geregeld sprake geweest van bokken met een grote invloed op de populatie. Ik vermoed dat één of een paar van die dieren het gunstige allel bezaten, en dat dat de reden is dat Nederland nu een zo scrapie-resistente Toggenburgerpopulatie heeft.”

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief