Fokkerij | Melken

Geit Maya haalt 15.000 kg

Op de geitenboerderij van Rinie Raymakers in Asten heeft geit Maya afgelopen week een levenstotaal van 15.000 kg  behaald. De geit is geboren op 16 mei 2004 en heeft vier bokjes voortgebracht.
“Het geheim van dit succes is dat er geen geheim is:”, vertelt Raymakers. “Ik probeer mijn geiten zo goed mogelijk te verzorgen. En verder probeer ik met fokkerij duurzame geiten te fokken.” Voorheen selecteerde de geitenhouder sterk op kg melk, maar duurzaamheid heeft de afgelopen jaren meer aandacht gekregen.
“We hebben ruim twee vierkante meter per geit, weinig veranderingen in het droog krachtvoerrijk rantsoen met onbeperkt hooi en stro en 0,8 kg grasbalen”, licht Raymakers het voermanagement toe. En hoewel het uitstekend gaat op zijn bedrijf, is de geitenhouder nog niet tevreden over het rantsoen. “De grasbalen vormen een risico op clostridium en lysteria. Het liefst zou ik het hele jaar door goed, grof en smakelijk hooi voeren. Daarom ben ik ook op zoek naar een vaste aanbieder van goed hooi jaarrond. Verder probeer ik de opfok van de lammeren zo goed mogelijk te doen, zodat ze goed aan de start komen. Lammeren die ziek zijn geweest in de opfok, dragen dat hun leven lang mee en zullen daarom ook minder produceren.”
De 15.000 kg lijkt over een tijdje geen uitzondering meer bij Raymakers. Momenteel heeft de geitenhouder 26 geiten met meer dan 10.000 kg.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
FokkerijMelken
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief