Gezondheid | Lammeren

Gebreken aan geitenpoten

Af en toe gaat het mis met geitenpoten. Dat schrijft de Gezondheidsdienst voor Dieren in vakblad Geitenhouderij. In het artikel gaat de GD in op drie probleemgevallen waarbij sprake lijkt te zijn van Engelse ziekte, OCD en spastische parese.
Ogenschijnlijk normaal geboren lammeren kunnen in de loop van de tijd afwijkingen aan de pootstand en gang vertonen. In de hieronder beschreven gevallen betrof het een klein deel van een koppel en een langzaam verergerend beeld. In één geval lijkt afbraak, en in de andere twee gevallen verstoorde opbouw te spelen. Het gaat in alle gevallen om attente dieren die goed (melk) drinken en eten en waarbij de mest goed is. Geen van de dieren maakte verder een zieke indruk.
Van een koppel jonge vrouwelijke opfokgeiten ontwikkelde 10 tot 15 procent vanaf ongeveer vier weken kromme pootjes. Bij het leven en bij pathologisch onderzoek van vier jonge geitjes uit deze koppel was een duidelijke kromming van de grote botten van de voor- en achterpoten zichtbaar. Dit beeld past bij rachitis, ofwel Engelse ziekte. Microscopisch was het beeld echter niet klassiek voor rachitis. Botcystes, het instorten van botjes en bot dat vervangen wordt door bindweefsel (littekenvorming) zijn veranderingen die ontstaan door langdurig verkeerde belasting of ombouw van de botjes of gewrichten. Die veranderingen zeggen niets over de ontstaanswijze. Kromme poten kunnen ontstaan bij snelgroeiende vroeg volwassen geitjes met een calcium-fosfordisbalans of een vitamine D-gebrek. Een omgekeerde calcium-fosforverhouding in het bloed van jonge geitjes was in een eerder jaar al opgevallen en bleef bestaan bij voedering van verschillende melkpoedervarianten.

GEIT
Foto: GD.

Het volledige artikel is te lezen in het oktobernummer van vakblad Geitenhouderij.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief