Gezondheid

Nog 1 melkgeitenbedrijf met Q-koorts

Nederland telt nog maar 1 melkgeitenbedrijf dat nog niet officieel vrij is van Q-koorts. Dat blijkt uit de officiële lijst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die op 29 oktober voor het laatst werd bijgewerkt. Het betreft een bedrijf uit het Brabantse Maren-Kessel. Dit bedrijf werd op 31 maart 2010 besmet verklaard met Q-koorts.
Een bedrijf wordt besmet verklaard op basis van tankmelkonderzoek. Alle melkgeitenhouders en melkschapenhouders moeten verplicht meedoen aan het monitoringsonderzoek van tankmelk. De Gezondheidsdienst voor Dieren voert dit onderzoek uit. De NVWA en het Centraal Veterinair Instituut bepalen of de Q-koortsbacterie aanwezig is in de melk. Een bedrijf wordt besmet verklaard als ook in een 2e tankmelkmonster de Q-koortsbacterie wordt aangetroffen. Een bedrijf wordt weer vrij verklaard van Q-koorts wanneer het melktankmonster dat elke 2 weken wordt genomen 1 jaar lang negatief blijkt. (AgriHolland)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief