Management

‘Ketenregie is hard nodig’

De geitensector heeft behoefte aan keteninnovatie. Belangrijkste stap daartoe is een betere regie binnen de sector. Dat betoog hield geitenhouder Wim van Wageningen uit Lelystad deze week tijdens de innovatie-arena ‘Voor een appel en een geit’.
De Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland (OMFL) organiseerde deze innovatie-arena om erachter te komen hoe de provincie zowel de appelsector als de geitensector een boost zou kunnen geven. En hoe zij beide sectoren een plek kunnen geven op de Floriade die in 2022 in Almere wordt gehouden. René Vereecken van Fruitbedrijf Vereecken en geitenhouder Wim van Wageningen vertelden over uitdagingen voor de sectoren waarin ze werkzaam zijn.
Ketenregisseur
Van Wageningen ziet het liefst dat iemand de regie in de geitensector pakt, om zo de sector te kunnen helpen bij uitdagingen als het bokjesprobleem, mest en imago. “We zouden iemand moeten hebben die de geitenhouders en de keten samenbrengt. Iemand die ons kan laten inzien hoe urgent de uitdagingen zijn en die stappen zet. Ook zouden we moeten kunnen beschikken over kundige mensen die verstand hebben van juridische zaken, van verandermanagement, van communicatie.”
Van Wageningen schetst een voorbeeld van hoe de ketenregie zou moeten werken. “Bijvoorbeeld nu met de CL. Ik denk dat we iemand nodig hebben die zegt dat alle geitenhouders 1 cent wordt ingehouden op het melkgeld, om daarmee het probleem snel uit te roeien.”
Ook binnen de zuivelketen ziet de geitenhouder uit Lelystad een taak weggelegd voor de ketenregisseur. “Geitenhouders zouden veel beter moeten weten welke producten en welke melk de markt vraagt. De kaashuizen moeten dat doorgeven aan de verwerker, en die moet dat weer communiceren naar de boeren. Een ketenregisseur kan dit aansturen.”
Hoe verder
Het tweede deel van de middag werd in kleine groepen onder de aanwezigen een brainstormsessie gehouden over de uitdagingen die de sprekers aan de kaak stelden. De OMFL gaat nu de resultaten van deze sessie bekijken en bedenken hoe zij hiermee aan de slag kan om de sectoren te helpen. Van Wageningen hoopt dat de OMFL kan organiseren dat alle geitenhouders bij elkaar komen om over ketenregie te praten, en wellicht al een ketenregisseur kan aanwijzen.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief