Management

Zorgen om bestrijding ratten en muizen

LTO Nederland vreest dat ratten vanaf 1 januari 2015 niet meer effectief bestreden kunnen worden, doordat het Ctgb het gebruik van rodenticiden wil beperken tot binnenruimtes.
Het Ctgb verbiedt het zogenoemde buitengebruik van rodenticiden niet helemaal. Het Ctgb biedt de mogelijkheid om onder strikte voorwaarden een toelating te verkrijgen voor het buitengebruik van rodenticiden. Maar LTO en ook brancheorganisatie PLA..N. (Platform Plaagdierbeheersing Nederland) kunnen daar niet mee instemmen. Rob van Veldhuijzen, voorzitter van brancheorganisatie PLA..N., zegt dat zo’n toelating zowel de gespecialiseerde plaagdierbestrijders als de agrariërs veel geld gaat kosten. Ook zouden de professionele plaagdierbestrijders en agrariërs een extra opleiding moeten volgen en zich laten certificeren om de middelen alsnog toe te mogen passen.
“Het is merkwaardig dat het Ctbg het gebruik van rodenticiden drastisch inperkt”, aldus Van Veldhuijzen. “Het aantal meldingen van ratten- en muizenoverlast neemt toe. En doordat er buiten geen rodenticiden meer mogen worden toegepast kan het gebeuren dat er binnen meer middel wordt ingezet om de overlast de baas te kunnen. Daarmee schiet de maatregel zijn doel voorbij.”
Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) maakt zich ook zorgen om de toenemende overlast door ratten. Zij heeft hierover onlangs vragen gesteld aan staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. (Veearts.nl)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief