Voeren

Geitenstudiedagen ForFarmers: What they need is total feed

De ruim 160 geitenhouders die op 27 of 28 september de ForFarmers geitenstudiedagen bezochten, gingen met een voldaan gevoel naar huis. “Het was super interessant, met veel bruikbare tips”, “De middag was goed van opzet. We hadden voldoende tijd om met collega-geitenhouders te spreken, maar zijn ook technisch goed bijgepraat.” Het internationale gezelschap werd groepsgewijs geïnformeerd door de geitenspecialisten van ForFarmers over drie onderwerpen: de rol van ruwvoer op het geitenbedrijf, hoe maak je melk van ruwvoer en waarom zou je sturen op vreetgedrag.

De studiedag op dinsdag 27 september vond plaats bij Maatschap Nooteboom in Strijen. Hier lag de nadruk op het hoge aandeel ruwvoer dat Nooteboom aan de geiten voert en waarmee zij één van de hoogste melkproducties in Nederland realiseren. De tweede dag vond plaats bij Maatschap Van den Top in Lunteren. Dit is een gemengd bedrijf met naast 1.100 melkgeiten ook een 40-tal melkkoeien en een loonwerktak. Op dit bedrijf is veel aandacht voor een goede ruwvoerkwaliteit. Ze voeren een gemengd rantsoen met een automatisch voersysteem. Van den Top is nu drie jaar klant bij ForFarmers en in die periode zijn er flinke stappen gezet om de productie en gezondheid van de geiten te verbeteren. De productie ligt nu op 1.080 kg met 4,10% vet en 3,55% eiwit.

Goed rantsoen met behulp van kuiluitslagen

Tijdens de workshop ‘De rol van ruwvoer op het bedrijf’ spraken specialist Mark Elshoff en Meeuwis van den Top op interactieve manier over hoe het ruwvoer past binnen het rantsoen. Hoe kuilt Van den Top in, wat zeggen zijn kuiluitslagen en wat zie je aan de kuil? Hoe kom je dan tot een goed rantsoen voor de geiten? Van den Top voert een gemengd rantsoen van gras, mais, bierbostel, perspulp en brok via een Mullerup (automatisch voersysteem). Door te sturen met ruw- en krachtvoer vindt sturing op productie en conditie per groep plaats. Ook is er aandacht voor een goede graskwaliteit. Zo lichtte Meeuwis toe hoe en wanneer hij het grasland doorzaait.

Kennis van de pens

Gedurende de workshop ‘Hoe maak je melk van ruwvoer’, vertelde specialist René van der Gevel hoe de geit haar rantsoen (bestaande uit ruwvoer, brok en water) omzet in melk. Wat gebeurt er allemaal in de pens, hoe is de pens opgebouwd en wat is er nodig om een geit melk te laten produceren? Met dank aan de medewerking van een slachterij kon René een potje met pensvloeistof laten zien en kreeg iedereen de gelegenheid om pensinhoud te voelen.

Vreetgedrag van geiten

De workshop ‘Waarom zou je sturen op vreetgedrag’ gaf inzicht in de uitkomsten van het onderzoek dat Zorn Hunneman namens ForFarmers dit jaar uitvoerde naar het vreetgedrag van geiten in relatie tot het voersysteem. “Ieder systeem vraagt zijn eigen afstelling en instelling. Voorkeur voor een voersysteem is er niet, kies voor het systeem dat het beste op je bedrijf en bij je dieren past.” Voor alle systemen geldt: voorkom overbezetting aan het voerhek, want geiten selecteren snel. Het advies is dan ook maximaal 3 geiten per strekkende meter aan het voerhek. Specialist John Bruin stelde nog de vraag waarom water zo belangrijk is. De meesten antwoorden: ‘Omdat melk voor een groot deel uit water bestaat’, maar dat is niet de reden. John: “Water is nodig voor een goede vertering in de pens. Ook jonge geiten die met vast voer starten, moeten water drinken, want de melk die ze nog drinken komt in de lebmaag terecht, het vaste voer in de pens. Onthoud: wateropname = voeropname = melk.”

Foto 1_ForFarmers geitenstudiedag bij Van den Top_resize

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Voeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief