Gezondheid

Zeldzame antilopen Mongolië dood door pest bij kleine herkauwers

In twee provincies in Mongolië zijn sinds december vorig jaar 727 karkassen aangetroffen van bedreigde Mongoolse saiga-antilopen. Uit onderzoek blijkt dat het gaat om de dodelijke virusziekte Pest bij kleine herkauwers (PPR), zo meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF).

De saiga’s zijn gevonden in dezelfde gebieden als waar vorig jaar duizenden schapen en geiten aan PPR zijn doodgegaan. Meteen na de uitbraak besloot de overheid tot het vaccineren van de veestapel en ook werden de dieren in quarantaine gehouden. Eind vorig jaar is de quarantaine opgeheven. Volgens experts zijn de wilde saiga-antilopen door het vee besmet geraakt.

WNF in Mongolië werkt samen met de overheid aan het zo snel mogelijk opsporen en vernietigen van dode dieren om verdere verspreiding te voorkomen. Gevreesd wordt dat er inmiddels tussen de 2.500 en 3.000 dieren dood zijn.

Dankzij beschermingsmaatregelen en uitbreiding van het leefgebied was het aantal saiga-antilopen in Mongolië weer tot een kleine 15.000 dieren gegroeid. De saiga is een middelgrote antilope met korte dunne poten. Opvallend is hun gezwollen snuit met omlaag gerichte neusgaten die aan een slurfje doet denken.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief