Algemeen

Geitenstop Gelderland blijft, maar wel versoepeld

De Provinciale Staten in Gelderland hebben vandaag besloten dat de geitenstop in Gelderland wordt versoepeld. De geitenstop blijft tot 2021. Wel wordt het mogelijk om een bedrijf uit te breiden ter bevordering van het dierenwelzijn.

Tijdens de vergadering van de Provinciale Staten was duidelijk dat de meeste partijen een vervolgonderzoek willen naar de relatie tussen geitenhouderijen en de risico’s op gezondheidsproblemen bij omwonenden. Statenlid Kees van Baak van het CDA: “We willen zo snel mogelijk meer informatie. Die informatie moet komen uit een vervolgonderzoek. Het zou ook zo kunnen zijn dat de onderzoeksresultaten juist meer maatregelen vragen.”

Uitbreiden om meer vierkante meters per dier te creëren. Dat staat er in het besluit dat vandaag is aangenomen. Jan Jacon van Dijk, CDA Gedeputeerde, is niet blij met die verandering. Volgens hem bestaat de kans dat geitenhouders de ruimte dan ‘stiekem’ gaan gebruiken om meer geiten te gaan houden. Van Dijk is ervan overtuigd dat het niet mogelijk is de uitbreidingsregel te handhaven. Een saillant detail in de stemming die daarop volgde; De CDA fractie stemde ondanks de bedenkingen van de gedeputeerde toch in met een versoepeling van de geitenstop.

Met de instemming van de Provinciale Staten is het voorstel dat op 30 augustus jongstleden is gedaan, inclusief het vandaag ingediende amendement, aangenomen. Onder meer de ChristenUnie en de SGP hebben geprobeerd nog een aantal verandering door te voeren. De fracties zouden graag zien dat de geitenstop een jaar eerder zou eindigen. De PVV vroeg zich af of er ook niet een bouwstop moest komen van woningen binnen een straal van twee kilometer om een geitenhouderij. Die vraag werd door een meerderheid negatief beantwoord.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief