Gezondheid | Melken

4 jaar durend onderzoek naar kiemgetal

Er start een onderzoek naar de mechanismen die leiden tot de diergebonden uitscheiding van bacteriën in geitenmelk. Zuivelverwerkers en geitenhouders, verenigd in het Platform Melkgeitenhouderij, zijn overeengekomen dat beheersing van het kiemgetal in geitenmelk prioriteit heeft en in de sector breed aangepakt moet worden.

Het kiemgetal op Nederlandse melkgeitenbedrijven is relatief hoog en er lijkt sprake te zijn van een licht stijgende trend de laatste jaren. In het onderzoek kunnen 2 concrete interventies worden gedaan waarmee het kiemgetal effectief te managen is op een zo natuurlijk mogelijke manier.
Het onderzoek start vanuit de publiek-private samenwerking ‘One-health-for-food’ (PPS 1H4F), het heeft een looptijd van 4 jaar en de coördinatie is in handen van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Meerdere melkgeitenbedrijven, melkwinningsadviseur Johan Grolleman, Elda, de overheid en het Platform Melkgeitenhouderij zijn partner in dit project.

Het onderzoeksproject wordt 50/50 gefinancierd door overheid en het bedrijfsleven. Meer informatie over 1H4F is hier te lezen.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
GezondheidMelken
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief