Management

Geitenboerderij Hansketien is over in nieuwe handen

Afgelopen vrijdag, 1 juni,  is Geitenboerderij Hansketien uit Mantinge overgedragen aan haar nieuwe eigenaren. Peter Govers en Ina Eleveld hebben lang gezocht naar passende overnamekandidaten voor het bedrijf dat zij in de afgelopen decennia hebben opgebouwd. En de nieuwe eigenaren Martijn Stam, Liesbeth Brands-Hospers en Monique Hospers-Brands hebben behoorlijk wat moeite moeten doen om de overname te realiseren.

Hansketien is een biologisch-dynamisch bedrijf. Dat betekent dat de geiten hun horens behouden en op het kruidenrijke weiland zelf een groot deel van hun voer grazen. Daar is grond voor nodig, en die is duur! Zo duur, dat boeren haast gedwongen worden tot schaalvergroting, en bedrijven steeds intensiever worden. En een bedrijfsovername is bijna onmogelijk. Een ‘klassieke’ financiering bleek dan ook niet haalbaar te zijn.

Nu heeft handelspartij UDEA / Ekoplaza 5 hectare grond voorgefinancierd. Na de zomer start een crowdfundingsactie in biologische speciaalzaken in Nederland, om deze grond weer vrij te kopen. UDEA wilde voorkomen dat een mooi biologisch-dynamisch bedrijf als Hansketien, dat een  grote biologische meerwaarde aan de sector geeft, een regulier vervolg zou krijgen.

Een eerdere crowdfundingactie in de familie en vriendenkring kreeg een brede, zeer betrokken respons. Ook Sleipnir, een ideële stichting die precies in dit maatschappelijke spanningsveld ruimte wil scheppen, heeft een lening gegeven. Het Nationaal Groenfonds, Financieel verbinder voor veelzijdig groen, heeft verder ruimte geschapen door het bedrijf voor een korte periode te financieren. In deze periode wordt het bedrijf verder uitgebouwd. Daarna kan de financiering door een reguliere bank overgenomen worden.

Een prachtig voorbeeld van een eigentijdse, innovatieve financiering waarbij het gehele maatschappelijke speelveld zich betrokken opstelt: koper en verkoper, financiële instellingen (Nationaal Groenfonds), de groothandel (UDEA / Ekoplaza),  de winkels en de consumenten!

Ontwikkelen

Dit prachtige Demeter bedrijf kan zich nu verder ontwikkelen. Het is een bijzonder proces, waarbij het vakmanschap, de ervaringen en de historie van het bedrijf zorgvuldig worden overgedragen.  Een bedrijf, ingebed in haar natuurlijke omgeving, met haar kruidenrijke grasland, haar vele faunaranden en haar poel en hagen. Daar vinden naast de geiten ook de vogels, amfibieën en insecten een thuis. Een bedrijf met karakter dat in het verleden op meerdere fronten nieuwe wegen heeft blootgelegd. Hansketien verwerkt alle melk van de geiten tot een heerlijke saladekaas naar Grieks recept: Grie. Het diverse, kruidenrijke voer is hierin te proeven! Daarnaast was het bedrijf een pionier in het tot waarde brengen van de mannelijke dieren. Deze worden afgemest en als 6 tot 7 maanden oude Chevons geslacht. Exclusief kwaliteitsvlees met karakter is het resultaat!

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief