Gezondheid

Door droogte nu al kans op eikelvergiftiging

Momenteel vallen door de droogte al veel eikels van de bomen. Eikels en groen eikenblad bevatten het giftige tannine en kunnen bij geiten maar ook bij schapen, runderen en paarden vergiftigingen veroorzaken. GD adviseert om de dieren in een andere wei te zetten of de percelen waar veel eikels liggen, af te zetten.

Onrijpe, groene eikels en groene eikenbladeren bevatten de hoogste hoeveelheid tannine. Maar ook bruine eikels zijn een risico indien er veel van worden opgenomen. Tannine en zijn stofwisselingsproducten veroorzaken in het lichaam onder andere schade aan de bloedvaten (gevolg: oedeem), darmen en nieren. De eerste klinische verschijnselen kunnen bestaan uit traagheid, zich afzonderen van de koppel en onvoldoende voeropname. Dit kan gevolgd worden door ondertemperatuur, versnelde ademhaling, bloederige neusuitvloeiing, buikpijn, bloederige diarree en sterfte.
Schapen en geiten vinden eikels vaak erg smakelijk.

Behandeling en advies

De behandeling van dieren die giftige planten of plantendelen hebben opgenomen, is niet eenvoudig en ingrijpend. Uiteraard moeten de dieren verwijderd worden van de risicopercelen. De mate van herstel kan het beste bepaald worden aan de hand van bloedonderzoek (bepaling ureum en creatinine).

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief