Algemeen

Ook Friesland stelt geitenstop in

Ook de provincie Friesland stelt een geitenstop in, op basis van een advies van GGD Fryslân. Het is de negende provincie met een geitenstop.

Nieuwvestiging en uitbreiding van bestaande geitenhouderijen is in de hele provincie Friesland niet meer mogelijk. Dit geldt totdat er meer duidelijkheid is over de effecten op de volksgezondheid, aldus de provincie. Ook omschakeling van bestaande veehouderijen naar geitenhouderijen valt onder het verbod.

De GGD Fryslân adviseert, ‘vanwege de ernst van de gevonden gezondheidseffecten en het lopende onderzoek’, om uit voorzorg maatregelen te nemen. Gedeputeerde Johannes Kramer: “We nemen het advies van de GGD heel serieus omdat het om de volksgezondheid gaat. Daarom vinden we het rechtvaardig om uit voorzorg dit tijdelijke besluit te nemen.”
Een vijfde landelijk rapport over de relatie tussen veehouderij en de gezondheid van omwonenden (VGO) wijst mogelijk uit of de geitenstops terecht zijn. Dat rapport is in 2021 klaar, verwacht het ministerie van LNV.

In 2018 waren er 23.526 geiten in Friesland, waarvan 16.544 melkgeiten. Tussen 2017 en 2018 nam het aantal met ruim 3.000 geiten toe. In 2018 groeide het aantal melkgeiten met 18 procent.

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief