Algemeen

Geen omgevingsvergunning voor melkgeitenbedrijf Baarle-Nassau

De Raad van State heeft een uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant om een door de gemeente Baarle-Nassau verleende omgevingsvergunning aan een geitenhouderij te vernietigen, in een uitspraak op woensdag 7 augustus in stand gelaten. Dat meldt AgriHolland. Het betekent dat een geplande uitbreiding van het aantal geiten van 3.850 naar 6.020 voor het bedrijf in Baarle-Nassau niet is toegestaan.

De provincie Noord-Brabant meende dat de gemeente Baarle-Nassau in strijd handelde met de Verordening ruimte zoals die in 2017 werd vastgesteld. Hierin is bepaald dat uitbreidingen van melkgeitenbedrijven in Noord-Brabant niet meer zijn toegestaan. De gemeente stelde dat de geitenhouder de vergunningaanvraag al in 2016 indiende. Daarom zou er niet getoetst hoeven te worden aan regelgeving uit 2017, ook al is het definitieve besluit om de omgevingsvergunning te verlenen na invoering van de verordening in 2017 genomen.

De Raad van State stelt dat de gemeente op het moment dat er over het verlenen van de vergunning werd besloten deze vergunning aan het op dat moment geldende recht had moeten toetsen. Daarnaast is de rechter ook van mening dat het beoordelingsbesluit over het milieueffectrapport onzorgvuldig is genomen. Twee van de 4 percelen van het geitenbedrijf waar de omgevingsvergunning op van toepassing is, blijken niet betrokken bij het besluit.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief