Algemeen | Premium

Op bezoek bij Geitenmelkerij Kelder in Radewijk

Geitenmelkerij Kelder in het Overijsselse Radewijk is de afgelopen jaren gegroeid. En met het oog op de toekomst heeft de familie Kelder nog veel meer plannen. Een van die plannen is een melkcarrousel die de melktijd flink gaat reduceren.

Bij het oprijden van de toegangsweg naar het bedrijf van de familie Kelder valt direct op dat er nog altijd gebouwd wordt. Nu even niet aan de stal, want er herrijst een nieuwe woning aan de voorkant van het bedrijf. Dat is het toekomstige huis van Hielke en Jenine. Net als het ouderlijk huis wordt ook het nieuwe huis verwarmd met de warmte die wordt gewonnen uit de melkkoeling. De laatste verbouwing aan het geitenbedrijf dateert uit 2015. Toen is er naast de stal die er sinds 2007 staat een even zo grote stal aan vast gebouwd. De nieuwe stal is voorzien van een licht- en ventilatienok om voldoende licht en lucht naar binnen te brengen. Op het dak staat een weerstation waarmee het klimaat in de stal goed geregeld kan worden.

Melken gebeurt in een 2×30 zij-aan-zij melkstal. Elke melkronde duurt zo’n 2,5 uur. De familie Kelder heeft een roulatiesysteem bedacht waarin iedere melker in ieder geval twee uitslaapdagen per week heeft. Op het melkrooster staat ook een melker die wordt ingehuurd. Vijf uur per dag melken, dat moet op een gegeven moment anders. “We zijn bezig met een carrousel”, vertelt Hielke. “Daarin hebben we nu de eerste stappen gezet.” De aanvraag ligt inmiddels bij de gemeente en de merkkeuze is ook al achter de rug. “Het wordt een 100-stands Dairymaster. We zijn zeer gecharmeerd van de werking van dat systeem. We hebben onze keuze vooral gebaseerd op de ergonomische voordelen. De melkbekers komen namelijk uit de vloer van de carrousel. Je kunt ze met één beweging onder de geit hangen. Bij andere merken is dat niet het geval. Als een geit nog niet goed is uitgemolken na één ronde in de carrousel, blijven de bekers onder de geit hangen. Dat is een heel groot voordeel, want je hoeft ze niet opnieuw in de handen te hebben. Met de overgang naar een carrousel wordt er ook geïnvesteerd in individuele dierherkenning. “Dan kunnen we beter gaan voeren op melkproductie.”

Benieuwd naar het hele verhaal van Geitenmelkerij Kelder? Je leest het in het juni-nummer van vakblad Geitenhouderij.

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief