Gezondheid

O-benen bij lammeren

Jonge vrouwelijke opfokgeiten ontwikkelen soms vanaf ongeveer vier weken leeftijd kromme pootjes; in een aantal gevallen gaat het om 10 tot 15 procent van de dieren. Dat constateert GD.

Er is sprake van een duidelijke kromming van de lange beenderen van de voor- en achterpoten. Dit beeld past bij rachitis, ofwel Engelse ziekte. Na histologisch onderzoek blijkt dat er geen sprake is van klassieke rachitis, maar van botcystes, afwijkende botstructuur en van botweefsel dat vervangen is door bindweefsel (littekenvorming). Dergelijke veranderingen ontstaan door langdurig verkeerde belasting of ombouw van botweefsel. Daarmee is de oorzaak nog niet duidelijk, mogelijk is er sprake van snelgroeiende en vroeg volwassen geitjes met een calcium-fosfordisbalans of een vitamine D-gebrek. Eerder is bij vergelijkbare botafwijkingen een afwijkende calcium-fosforverhouding in het bloed vastgesteld.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief