Algemeen | Fokkerij

Afscheid van Geeske na 21.000 kg melk

Familie Meekma uit Deinum heeft na 15 jaar afscheid genomen van de oudste geit in de stal, AH Geeske 739. Ze lamde acht keer, produceerde in haar leven 21.000 kg melk met 4,25 procent vet en 3,17 procent eiwit (1.558 kg vet en eiwit).

Vorig jaar berichtten we over de uitzonderlijke prestatie die Geeske leverde toen ze 20.000 kg melk had geproduceerd. Meekma vertelde toen dat de geit nog heel fleurig is. Nu voegt hij daaraan toe: “Het laatste jaar hebben we haar apart gehad en heeft ze meerdere bokjes grootgebracht, want ze nam alle lammeren aan. In de groep kon ze zich niet zo goed meer handhaven omdat ze maar een licht geitje was, maar in haar eigen hok ging het uitstekend en viel ze op door haar eetlust en haar enorme herkauwactiviteit.” Geeske is 101 keer gemonsterd en gaf gemiddeld 4,5 kg melk per dag. De laatste maanden werd ze stram en kreeg ze moeite met opstaan.

Afstamming

AH Geeske 739 is gefokt door Harm en Ankie van der Veen (vandaar de prefix AH), toenmalige maat van Klaas Sjoerd en Jannie Meekma. Ze is een dochter van Britse Toggenburger Charnocks Bronaled en heeft ook Nuub, de beste Nubische bok die de familie Meekma heeft gehad, in haar afstamming. De stammoeder van de Meekma’s is Merilla Annie 420, en zij zit via drie zonen driemaal in Geeske’s afstamming. Geeske’s afstamming is: Charnocks Bronaled x AH Casper x Merilla Abram x Merilla Abe x Nuub x Prakkie.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
AlgemeenFokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief