Fokkerij | Melken | Premium

20.000 kg melk én 1.500 kg vet en eiwit voor AH Geeske 739

De oudste geit in de stal van Klaas Sjoerd en Jannie Meekma in Deinum, AH Geeske 739, heeft een levensproductie van zowel 20.000 kilo melk als 1.500 kilo vet en eiwit vol gemaakt.

Meekma: “Geeske is in juli 14 geworden en hoewel niet alles meer even recht en strak is, is ze nog wel heel fleurig. Geeske is gefokt door onze toenmalige maat Harm van der Veen en heeft dan ook als prefix AH (Ankie en Harm). Geeske is een dochter van de Britse Toggenburger Charnocks Bronaled gefokt door Jane Miller, verreweg de hoogste van de zes Engelse bokken die we een jaar of vijftien geleden uit Engeland importeerden.”

Als jonge geit viel Geeske niet echt op en haar eerste lammeren zijn dan ook verkocht. Pas vanaf 2011 begon ze Meekma op te vallen door haar hoge melkproductie. In 2016 heeft ze voor het laatste afgelamd (ze bracht toen een drieling), in 2018 gaf ze nog eens vier liter en de afgelopen zomer gaf ze nog een keer 3,6 nadat ze in de winter was gezakt naar twee liter. Momenteel zorgt ze voor twee lammeren -ze neemt altijd alle lammeren die ze kan bemachtigen aan- en heeft ze een apart plekje.
Haar levensproductie bedraagt nu 20.409 kilo melk met 4,24% vet en 3,16% eiwit in acht lactaties en 4480 dagen. Dat is gemiddeld 4,6 kilo melk per dag. Ze is 96 keer gemonsterd. Meekma: “Behalve een Britse Toggenburger als vader heeft ze ook nog Nuub, de beste Nubische bok die we hebben gehad, in haar afstamming. Onze stammoeder Merilla Annie 420 zit via drie zonen drie maal in haar stamboom.”
Geeske’s afstamming: Charnocks Bronaled x AH Casper x Merilla Abram x Merilla Abe x Nuub x Prakkie (volle broer van Marije 1, de stammoeder van de Marije’s van de praktijkschool in Oentsjerk).

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
FokkerijMelken
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief