Algemeen | Gezondheid

Platform laat Antibioticadatabase bouwen

Platform Melkgeitenhouderij heeft de opdracht gegeven tot het bouwen van een nieuwe Antibioticadatabase. Aanleiding hiervoor is de aanstaande wettelijke verplichting om het antibiotica gebruik in de melkgeitenhouderij te bewaken en waar mogelijk te verlagen.

De nieuw te bouwen database wordt naar het voorbeeld van die van andere sectoren gebouwd. De autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) bewaakt deze.
Binnen de wetgeving is het nodig dat antibioticaleveringen en dieraantallen in een door de overheid ‘aangewezen’ database worden vastgelegd. De bestaande database die in de Duurzame Geitenzuivel Keten wordt gebruikt voldoet echter niet aan alle aanvullende eisen die door de overheid gesteld worden aan een officiële database.

Praktisch werkbaar

Het was geen wettelijke plicht dat het Platform Melkgeitenhouderij deze database laat bouwen. Dit mag door elke partij uitgevoerd worden. LTO Melkgeitenhouderij en de NGZO zijn er van overtuigd dat er voor de sector veel geld bespaard is door dit als Platform aan te besteden. Tevens komen we hierdoor naar verwachting tot een praktisch werkbaar systeem.
Doel is om de werkzaamheden in het eerste kwartaal van 2021 af te ronden zodat de nieuwe Antibioticadatabase aangewezen kan worden voordat de wettelijke regeling ingaat.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief