Lammeren | Voeren

‘Vroeg vast voer aanbieden loont’

Een lam dat op 2 weken leeftijd vast voer krijgt voorgeschoteld, neemt in de totale melkperiode 82 procent meer voer op dan een lam dat ‘pas’ op 4 weken vast voer krijgt. Dat concluderen onderzoekers Anne-Riet Boerenkamp en Elly Docters van Leeuwen van Geiteninnovatiecentrum De Mekkerhof.

Megan Süoss en Daniëlle Loonen voerden het onderzoek op de Mekkerhof uit als afstudeerproject aan de Has Hogeschool. De studenten noteerden de voeropname en groei van 180 lammeren (geitjes en bokjes) die vanaf 2 of vanaf 4 weken leeftijd de beschikking kregen over vast voer. Gedurende de hele melkperiode had de groep lammeren die op 2 weken vast voer kreeg, een hogere voeropname. Zo namen deze lammeren in de totale melkperiode 1,2 kg meer voer op dan een lam dat vanaf 4 weken vast voer kreeg.

Kennismaken is belangrijk

De conclusie van Boerenkamp en Docters van Leeuwen is dat het ‘kennismaken’ met vast voer op 2 weken een positieve invloed heeft op de voeropname en groei van een lam. “Meer dan kennismaken – eens een keer een brokje proeven, kauwen, de smaak ervaren – is het nog niet,” zegt Boerenkamp. “Voor de geitenhouder voelt het vaak de eerste weken alsof er voor niks gevoerd wordt. Toch blijkt dit kennismaken al bij te dragen aan het realiseren van een hogere voeropname in de melkperiode.” Docters van Leeuwen voegt toe: “Deze lammeren hebben twee weken langer de tijd en kans om zich aan vast voer aan te passen en de pens te ontwikkelen. Die tijd blijkt erg belangrijk.”

In Geitenhouderij 1 van 2021 schrijven we meer over dit onderzoek. We gaan dan ook in op de groei en pensontwikkeling van de lammeren.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
LammerenVoeren
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief