Kennispartnerbericht van Speerstra

Smakelijke energie tijdens de negatieve energiebalans

Geiten aan het begin van de lactatie die meer energie gebruiken dan ze opnemen komen in een negatieve energiebalans. Wanneer de geit deze energie toch nodig heeft, wordt deze energie uit lichaamsvet gehaald. Wanneer de geit een kleine negatieve energiebalans heeft en er dus een beetje energie vanuit lichaamsvet gemobiliseerd moet worden dan zijn de problemen niet zo groot. Maar wordt de negatieve energiebalans steeds groter, dan neemt het risico op vruchtbaarheid- en gezondheidsproblemen toe. Bij grootschalige mobilisatie van de vetreserves kunnen er problemen met de stofwisseling ontstaan doordat de lever de grote hoeveelheid vetzuren niet kan verwerken. Hierdoor zal de lever ketonen aanmaken in plaats van glucose produceren en zal de energie voorziening verder dalen.

Negatieve energiebalans verbeteren

Om een negatieve energiebalans te verbeteren moet de geit of meer energie opnemen, of minder energie verbruiken. Het grootste deel van het energiegebruik gaat naar melkproductie en het zou dus een keuze kunnen zijn om te proberen de melkproductie in de opstart te drukken. Echter wil een groot deel van de veehouders ook een hoge melkproductie realiseren op jaarbasis en wordt er gezocht naar extra energiebronnen.

Extra energie kan in een basisrantsoen aan alle geiten verstrekt worden, alleen kunnen de geiten verder in lactatie dan teveel energie opnemen waardoor vervetting op de loer licht. Een betere optie zou zijn om een verse geiten groep te maken in de stal, of de verse geiten individueel via krachtvoerstations of melkrobots met extra energie te voorzien.

Smakelijke extra energie

Er zijn verschillende energiebronnen mogelijk om de geiten van extra energie te voorzien. De belangrijkste verschillen zijn de vorm van de energie; een ketogene/ lipogene energiebron of een glucogene energiebron. Daarnaast zijn er praktische verschillen zoals een vast of vloeibaar product.

Een belangrijk punt om verse geiten van extra energie te voorzien is de smakelijkheid van de energie. Propyleenglycol is een voorbeeld van een onsmakelijke energiebron, geiten zullen dit zelf niet opnemen en dus zal de veehouder de opname moeten forceren. Gecoate suiker is een energiedicht en smakelijk product wat geiten graag opnemen. Gecoate suiker is normale suiker met een vetcoating, waardoor het product pensbestendig is en de energie op de plek komt waar die nodig is; in de dunne darm. Het product bevat 2400 VEM en is makkelijk bij te voeren in de mengwagen.

Wilt u meer informatie over het toepassen van gecoate suiker op uw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact op met Speerstra Feed Ingredients.

Speerstra
Over Speerstra
Speerstra Feed Ingredients BV is een internationale handelsonderneming en importeur van hoogwaardige ingrediƫnten voor de diervoedersector. In samenwerking met afnemers, leveranciers en onderzoeksinstituten ontwikkelen wij innovatieve productconcepten.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief