Algemeen | Fokkerij | Premium

Nieuwe ki-organisatie met internationale ambities

Vandaag is Goat Improvement Company (GIC) officieel van start gegaan. Deze nieuwe ki-organisatie uit Herwijnen (Gld) richt zich internationaal op het verbeteren van melkgeiten.

Sinds 2016 zochten oprichters Dirk-Jan van Horssen en Jehan Ettema nieuwe bloedlijnen om aan de Nederlandse geitenstapel toe te kunnen voegen. Die vonden ze in Canada, vertellen ze. “Het niveau van de dieren daar is goed”, aldus Van Horssen. “GIC werkt samen met het Canadese Grasshill Farm, een van ’s werelds beste Saanen fokkers. We zijn de exclusieve distributeur voor Europa van dit Canadese fokmateriaal.” Naast de beste Canadese lijnen naar Nederland halen, is GIC van plan om wereldwijd verder te zoeken naar nieuwe interessante bloedlijnen.
De heren willen niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld van waarde zijn met uitstekende melkgeiten genetica. “We hebben passie voor genetica en onderzoek en willen de beste partner in fokkerij zijn voor iedere geitenhouder ter wereld”, aldus Ettema.

Ambitieus

GIC richt zich met de aangeboden genetica niet alleen op het verhogen van de melkproductie, maar gelooft sterk in balance breeding; de focus binnen het fokdoel van GIC ligt ook op het verbeteren van voerefficiëntie, duurzaamheid en bijvoorbeeld vruchtbaarheid. “Dat is ambitieus”, geeft Van Horssen toe, “maar als we dit structureel aanpakken zien wij hier veel kansen om voor genetische vooruitgang te zorgen.”
Daartoe wil GIC het Canadese sperma selectief inzetten bij een groep topfokkers in Europa. Op deze bedrijven wil de ki-organisatie onder andere de twee sterke, onverwante lijnen uit Nederland en Canada combineren. De samenwerking betekent dat de geitenbedrijven  gebruik mogen maken van de genetica die GIC biedt, en dat de ki-organisatie data terug krijgt. “Met die data kunnen wij bekijken welke lijnen verbetering brengen, en waar we mee verder willen.” Onder andere het sperma van de beste bokken uit de gekruiste lijnen zal beschikbaar komen voor alle geitenhouders. De topfokkers vormen gezamenlijk ook een klankbordgroep en geven adviezen voor de fokkerijstrategie van GIC.

In Geitenhouderij 2 van 2021 volgt een interview met Goat Improvement Company.

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
AlgemeenFokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief