Gezondheid

Groene Lijsten voor gebruik natuurlijke middelen

Bionext en het Platform Natuurlijke Veehouderij hebben de Groene Lijsten gepubliceerd met alle natuurlijke middelen die zijn toegestaan in de biologische geiten-, melkvee- en pluimveehouderij. Door de publicatie is er geen onduidelijkheid meer welk natuurlijk middel wel of niet gebruikt mag worden, aldus de initiatiefnemers.

De wetgeving rondom het gebruik van natuurlijke middelen is complex, zeker voor biologische veehouders. In de praktijk zorgt dat regelmatig voor onduidelijkheid en onzekerheid bij veehouders. Bionext en het Platform Natuurlijke Veehouderij nemen die onduidelijkheid nu weg met de publicatie van de Groene Lijsten. Daarop staan alle middelen die veehouders mogen gebruiken, gerubriceerd naar aandoening. Naast de actieve ingrediënten staan ook de productnaam en de naam van de fabrikant vermeld.

Ook voor gangbare veehouders

Gerdine Kaptijn, projectleider bij Bionext, zegt dat bij de totstandkoming van de Groene Lijsten intensief is samengewerkt met Wageningen Food Safety Research. “Deze organisatie is heel goed thuis in wetgeving. Daarnaast heeft de biologische certificeringsorganisatie Skal Biocontrole alle middelen op de Groene Lijsten beoordeeld en goedgekeurd.’’ Kaptijn benadrukt de toegevoegde waarde van natuurlijke middelen voor gangbare veehouders. “Ze werken preventief, als veehouder werk je samen met de natuur, het verlaagt het antibioticagebruik en leidt mede daardoor tot lagere veekosten. Natuurlijke middelen dragen in belangrijke mate bij aan gezondere en meer weerbare dieren.”

Terugdringen antibioticagebruik

Dierenarts Gerdien Kleijer van het Platform Natuurlijke Veehouderij is overtuigd van het bewezen nut van natuurlijke middelen. Ze leveren volgens haar een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van het antibioticagebruik en daarmee het voorkomen van resistentie. “Natuurlijke middelen vormen ook voor gangbare veehouders een geweldige aanvulling op hun bedrijfsmanagement, om de spijsvertering, weerstand en algemene gezondheid van hun dieren te verbeteren en daardoor ziekte te voorkomen of herstel te ondersteunen.” Waar nodig moeten volgens de dierenarts (tevens) reguliere diergeneesmiddelen worden ingezet. Doel is altijd de gezondheid en het welzijn van het dier optimaal te ondersteunen.

Groene Lijst Melkgeiten (pdf)

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief