Algemeen | Gezondheid

Verdere ontwikkeling geitenhouderij onderzocht

Wageningen Research is in de afgelopen maand gestart met een eerste verkenning bij vier provincies om in beeld te krijgen welke onderwerpen belangrijk zijn om verdere ontwikkeling in de geitenhouderij op termijn bespreekbaar te maken. De verkenning vindt plaats in opdracht van en in samenwerking met Platform Melkgeitenhouderij.

De aanleiding voor het verkennende onderzoek is het feit dat bedrijfsontwikkeling momenteel niet mogelijk is als gevolg van de geitenstops in meerdere provincies. Het stoppen van de ontwikkeling is in een paar provincies ook het gevolg van de snelle groei van de geitensector een halt toeroepen.

Keurmerk

In 2019 is in de geitensector al verkend of er draagvlak en mogelijkheden zijn om zelf de ontwikkeling van de geitenhouderij te sturen. Uit deze verkenning bleek er zorgen zijn over de ontwikkelingssnelheid en richting na een mogelijk beëindigen van de geitenstop. De conclusie was destijds dat de sector regie moet nemen en een plan moet opstellen voor verantwoorde ontwikkeling. De meest haalbare oplossing lijkt het ontwikkelen van een keurmerk voor verantwoorde bedrijfsontwikkeling. Overheden zouden dan dit keurmerk als eis kunnen stellen bij vergunningsverlening. Om dit te bereiken, zijn door het Platform eind 2020 extra middelen ingezet via de PPS ”Versnelling verduurzaming geitenhouderij”.

Wageningen Research en het platform Melkgeitenhouderij streven ernaar nog dit jaar een beeld te hebben van de ontwerpeisen van de provincies voor verdere ontwikkelingen van de sector. Het is de bedoeling dat er in het najaar van 2021 een concreet ontwerp klaar is. (LTO Nederland)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief