Algemeen

Nubische geiten in tv-programma ‘De kleine boerderij’

In de nieuwe tv-serie ‘De kleine boerderij’ worden vier stellen gevolgd die hun droom willen waarmaken: het runnen van een kleine boerderij. Het stel Gerry en Veronica is in Veeningen in Drenthe neergestreken om Nubische geiten te houden voor de melk. Ze willen in de toekomst kaas gaan maken en een boerderijwinkeltje openen.

De vier stellen staan aan het begin van hun agrarische carrière en hebben een zeer diverse achtergrond. Zo werkte Gerry in de ICT en Veronica was edelsmid. Nu hebben ze zeventig Nubische geiten. Er moet nog een hoop gebeuren op de boerderij. De belevenissen van deze ‘kleine boeren’ en drie andere stellen met zoogkoeien, varkens en waterbuffels zijn te volgen in het nieuwe tv-programma.

‘Mensgericht karakter’

Veroon en Gerry hebben voor Nubische geiten gekozen vanwege het gunstige vet- en eiwitgehalte in de melk voor het maken van geitenkaas, maar het uiterlijk van de geiten en het “mensgerichte karakter” van het ras spreekt hen ook erg aan. “Dat maakt ze zeer geschikt voor ons bedrijfsdoel”, zegt Veronica in de eerste aflevering van De kleine boerderij. Gerry vertelt daarin dat de bok nog niet bij de geiten is geweest, omdat de kaasmakerij nog niet klaar is. “We kunnen de melk dus nog niet verwaarden.”

Idealen en keuzes

In de komende uitzendingen is te zien welke idealen van de ‘kleine boeren’ haalbaar zijn en welke keuzes ze moeten maken. En waarom beginnen ze juist in deze voor boeren zo’n turbulente tijd aan dit avontuur? Want zoals alle boeren krijgen ook deze stellen te maken met Europese regelgeving, en zullen ze zich moeten verdiepen in het stikstof- en mestbeleid. Tegelijk weten deze kleine boeren heel goed wat ze willen: duurzaam boeren.

De kleine boerderij wordt uitgezonden op maandag om 19.00 uur op NPO 1.

Foto: De kleine boerderij/KRO-NCRV

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief