Algemeen | Fokkerij | Management | Premium

Franse geitenboerin: ‘Gehoornde geiten kun je opvoeden’

Het amendement op de Wet Dieren zou kunnen inhouden dat geiten straks niet meer onthoornd mogen worden. De Franse geitenhoudster Véronique Guérin heeft al 20 jaar ervaring met het niet langer onthoornen van de geiten, blijkt uit La Chevre. “We hebben geleerd ze op te voeden.”

Guérin melkt 200 gehoornde Saanen geiten. Vanwege gezondheidsproblemen onthoornde ze in 1998 slechts de helft van de lammeren. Dat bleek niet eens zo verkeerd uit te pakken. In La Chevre vertelt ze: “Tijdens het onthoornen moet je een tetanusvaccinatie doen en we hadden last van ecthyma. Onthoornen verzwakte dus de lammeren. Dus het jaar daarop besloten we te stoppen met het verwijderen van de hoorns.” Ze had nog een reden om niet langer te onthoornen. “Het was ook een kwestie van persoonlijke smaak. Ik heb altijd gehoornde geiten gezien en ik heb ze het liefst zo.”

Leren werken met gehoornde geiten

Een stal vol gehoornde geiten gaf in het begin zeker nog wel problemen. Toen verwijderde Guérin alsnog de hoorns van geiten die problemen veroorzaakten. “Sommige geiten zijn venijniger dan andere, en soms raken wel uiers beschadigd. Geiten die heibel veroorzaken, houden we extra in de gaten.” De geitenhoudster zegt dat ze geleerd heeft de geiten op te voeden, en dat ze nu helemaal gestopt is met onthoornen. “We hebben de geiten geleerd om eerst de ene hoorn en vervolgens de andere door het voerhek te steken. Sommigen zijn koppig en leren het nooit, maar die zijn zeer in de minderheid, dat zijn er twee of drie in de hele kudde.”
De moeilijkheid van gehoornde dieren, zit ‘m vooral bij de bokken, merkt Guérin. “Die willen wel eens vechten, en soms hebben we dan kapotte planken in de houten stal.”

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief