Algemeen

Geitenstal koelen met beneveling onder lage druk

Stalverwarming.nl heeft een low budget-koelsysteem ontwikkeld dat geschikt is voor geitenstallen. Het systeem koelt de stal door middel van beneveling.

De meeste vernevelingssystemen maken gebruik van hoge waterdruk. Het systeem van Stalverwarming.nl werkt op kraanwaterdruk van 3 bar. Daardoor is geen pomp nodig om het water door de slang te pompen. Dat maakt het systeem ook een stuk goedkoper. De enige kosten zijn de aanschaf van de nippels en van een hoeveelheid slang.

Geitenhouder Eddie van den Berg uit Harskamp (Gld.) heeft het systeem in één van zijn stallen geïnstalleerd.  Boven elke van de twee voergangen in de 50 meter lange stal hangen acht nozzles. Ventilatoren in het midden van de stal onder de nok verspreiden het water door de stal. Volgens Van den Berg maakt het systeem zeker een verschil. “Het voelt veel aangenamer in de stal. Als het ’s avonds afkoelt, moet de installatie wel uit. Dat moet ook als er plassen met water op de voergang ontstaan.”

Druppelgroottes

Het juiste effect van de verneveling wordt bereikt door verschillende druppelgroottes. Het vinden van de juiste grootte is een kwestie van proberen, volgens Van den Berg. Dichter bij de ventilatoren zijn de druppels groter en zorgen de ventilatoren dat deze fijner worden. Verder van de ventilatoren af verspreiden de nozzles fijnere druppels.

Wel wijst de geitenhouder op de noodzaak van doorspoelen als je het systeem een tijdje niet hebt gebruikt. “Na ongeveer een week moet je de slangen eerst goed doorspoelen, anders loop je het risico dat de legionellabacterie in het water zit en dat je die via de nevel inademt.”

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief