Algemeen

Emissies uit een open stal meten – hoe werkt dat?

Hoe worden emissies uit een open stal gemeten? Die vraag heeft Integraal Aanpakken voorgelegd aan Karin Groenestein, onderzoeker bij Wageningen Livestock Research.

Emissie is concentratie x ventilatie. En om die rekensom te kunnen maken, moet eerst de concentratie van methaan of ammoniak in een stal gemeten worden. “Daarna willen we weten wat de ventilatie is, dus hoeveel lucht er door de stal stroomt”, vertelt Groenestein. “Want als er een geen verse lucht in een stal komt, gaat er ook geen vuile lucht uit en is de emissie nul.”

Het meten van ammoniak en methaan is volgens Groenestein niet zo moeilijk. Het moet alleen op de juiste plek gebeuren, zodat er een representatieve meting gedaan kan worden. Belangrijk is om bij metingen geen gebruik te maken van goedkope sensoren, maar juist die in het hogere prijssegment. “De meting wordt altijd dubbel gedaan. Als het goed is, krijgen we uit beide metingen hetzelfde resultaat.”  Naast meten met de sensor, meten de onderzoekers ammoniak door de stallucht door een flesje met een zure vloeistof te bubbelen. Dat zuur haalt de ammoniak uit de stallucht. In het laboratorium wordt de hoeveelheid ammoniak in de vloeistof gemeten.

Lachgas en methaan

Het meten van lachgas en methaan gaat op een andere manier. De wetenschappers gebruiken daarvoor de zogeheten longmethode. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een vat met een vacuüm zak. Als het ventieltje van de zak word open gedraaid, zuikt de zak zich in 24 uur vol met stallucht. Vervolgens wordt in een lap gemeten hoeveel methaan en lachgas er in de lucht zit.

Als eenmaal bekend is hoeveel ammoniak, methaan en lachgas in de stallucht zit, moet de ventilatie worden bepaald. “Het is cruciaal om te weten hoeveel lucht de stal verlaat”, aldus Groenestein. Bij mechanisch geventileerde stallen wordt gemeten hoeveel lucht door de ventilatieschacht loopt. Voor een open stal is dat anders. “We weten vrij precies hoeveel CO2 een geit uitademt. Dus we weten: als er 300 geiten in een stal staan, dan hoort er een bepaalde hoeveelheid CO2 in de stallucht te hangen als er helemaal niet geventileerd zou worden.” Een geitenstal wordt geventileerd, dus wordt er gemeten hoeveel CO2 er nog in de stal is. Van de totale hoeveelheid CO2 die in stal zou moeten zijn gezien het aantal geiten, wordt de gemeten waarde in een geventileerde stal afgetrokken. Op die manier kan de som concentratie x ventilatie worden gemaakt. (Integraal aanpakken)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief