Gezondheid

‘Natuurlijke middelen interessante manier om dieren gezond te houden’

“Kruiden en natuurlijke middelen zijn een interessante manier om dieren gezond te houden. Het biedt een breder handelingsperspectief. Dat moeten we bij veehouders, dierenartsen en andere partijen in de landbouw onder de aandacht krijgen.” Dat zegt Gerdien Kleijer, dierenarts en verbonden aan het Platform Natuurlijke Veehouderij, in vakblad Geitenhouderij. Op de onlangs door Platform Natuurlijke Veehouderij en Bionext gepresenteerde Groene Lijsten staan natuurlijke middelen die zijn toegestaan in de biologische en gangbare veehouderij.

De veehouder hoeft niet elk middel dat op de Groene Lijst staat in het medicijnkastje te hebben. “Maar misschien kun je iets vinden wat kan helpen bij de vijf of tien meest voorkomende gezondheidsproblemen op je bedrijf”, aldus Kleijer. Een soort natuurlijk bedrijfsgezondheidsplan ziet zij ook wel zitten. Zo’n plan kan handvatten bieden als het licht ontspoort, een soort voortraject. Als het daarna toch echt misgaat, kan alsnog antibiotica worden ingezet.

De basis moet in orde zijn

Het betekent dus dat je er op tijd bij moet zijn, wil je natuurlijke middelen nuttig in kunnen zetten. Maar ook dat de basis in orde moet zijn. Kleijer: “Hygiëne, goede voeding, een goed stalklimaat en dat soort zaken moeten goed zijn. Daar red je het mee. Daarnaast kun je met natuurlijke middelen een soort huisapotheek aanleggen waarmee je op individueel en koppelniveau kunt ondersteunen.” Een voorbeeld van een standaardkoppelbehandeling is het sprayen van aloë vera na het bekappen.

Dat een middel bij de ene geitenhouder goed werkt en bij een ander niets lijkt te doen, kan aan die basis liggen. “Maar je kunt ook een ander middel nodig hebben omdat er een andere grondslag ligt aan het gezondheidsprobleem dan wat je denkt”, aldus Kleijer. Zij ziet het als een puzzel waarin je dingen langs moet lopen: water, voeding, biestopname, genetica et cetera.

Inzet van middel volgen

Het Platform Natuurlijke Veehouderij is met onder andere de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht in gesprek om onderzoek te doen naar de ervaringen van veehouders met natuurlijke middelen. Zo kan de inzet van één middel op meerdere bedrijven gevolgd worden.

Het hele artikel over het gebruik van natuurlijke middelen bij geiten staat in Geitenhouderij nr. 4, augustus 2021.

Tekst: Wilma Wolters

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief