Wetgeving en regels

Actie tegen Europese motie over veterinaire antibiotica

Europese dierenartsenorganisaties, waaronder de KNMvD, roepen Europarlementariërs op om tegen een motie te stemmen waarmee bepaalde antibiotica uitsluitend voor humaan gebruik wordt gereserveerd.

In de week van 13 september zal het Europees Parlement stemmen over de motie, meldt de KNMvD. De motie is een vervolg op het voorstel (delegated act) voor de uitvoering van de EU-diergeneesmiddelenverordening. De KNMvD en haar zusterorganisaties steunen dit voorstel, maar verwerpen de motie. Want als deze motie erdoor komt, zou dit de diergezondheid, het dierenwelzijn én de volksgezondheid ernstig in gevaar brengen, aldus de beroepsorganisatie.

Persoonlijk benaderd

Dierenartsen uit heel Europa vragen leden van het Europees Parlement om tegen de motie te stemmen, meldt de FVE, de Europese koepelorganisatie van en voor dierenartsen. Onderdeel van de lobby is een open brief waarmee Europarlementariërs worden opgeroepen om tegen de motie te stemmen. De KNMvD heeft deze brief actief verspreid onder verschillende Nederlandse stakeholders met het verzoek de actie te steunen. Daarnaast zijn alle Nederlandse Europarlementariërs persoonlijk benaderd.

Ook in andere lidstaten worden dergelijke acties uitgevoerd. In Duitsland hebben al meer dan 313.000 dierenartsen en diereigenaren een petitie van het Bundesverband Praktizierender Tierärzte (BPT) getekend tegen het voorgestelde antibioticaverbod. In België (Wallonië) loopt een petitie van de Union Professionelle Vétérinaire (UPV) die ruim 11.000 keer getekend is.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief