Gezondheid

Vorig jaar laagste aantal meldingen van Q-koorts sinds epidemie

In 2020 zijn zeven patiënten met acute Q-koorts gemeld. Dit is het laagste aantal meldingen sinds de Q-koortsepidemie tussen 2007 en 2011. Na 2013 varieerden de aantallen patiënten van 14 tot 26.

Dat staat in een nieuw overzicht van het RIVM over het aantal mensen met griep en luchtweginfecties. Het overzicht staat uiteraard in het teken van het coronavirus. In combinatie met de maatregelen om de verspreiding van dit virus tegen te gaan, hadden hierdoor veel minder mensen andere luchtweginfecties.

Het RIVM meldt wel dat Q-koorts zich meestal uit in de vorm van longontsteking en dat de oorzaak daarvan vaak niet wordt onderzocht. Het werkelijke aantal patiënten ligt daardoor hoger dan het gemelde aantal.

Geen positieve melkmonsters en meldingen van abortus

De NVWA heeft vorig jaar geen meldingen ontvangen van een Q-koortspositief monster in de bulkmelkmonitoring van de GD. Ook ontving de NVWA geen meldingen van abortus onder kleine herkauwers. Q-koorts, veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii, kan vooral bij schapen en geiten abortus veroorzaken. Een toegenomen aantal abortusgevallen bij kleine herkauwers is meldingsplichtig.

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief