Gezondheid

Lammeren kreupel na injectie met antibioticum

Vijf geitenlammeren van ongeveer vier maanden oud werden eind juli eenzijdig kreupel na een behandeling voor coccidiose en een injectie met het antibioticum Draxxin. Dat meldt de GD in het Veekijkernieuws van november.

Het koppeltje lammeren liet neurologische ataxie (coördinatiestoornis) zien van één achterpoot. Op basis van anamnese en klinische verschijnselen is deze kreupelheid waarschijnlijk het gevolg van een intramusculaire injectie met Draxxin in de bilspier, waarbij door weefselzwelling mogelijk de omgeving van de Nervus ischiadicus (grote beenzenuw) is betrokken, zo meldt de GD.

Vorig jaar juli is eenzelfde beeld gezien bij schapenlammeren die ook behandeld waren met Draxxin. Destijds zijn alle lammeren helemaal hersteld.

Advies vragen aan dierenarts

De GD adviseert geiten- en schapenhouders om voorafgaand aan het gebruik van het antibioticum een dierenarts te raadplegen over de manier van toedienen.

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief