Algemeen

Geitengatenkaas Mèkkertaler biologisch product van 2022

De Mèkkertaler geitengatenkaas is verkozen tot biologisch product van het jaar 2022. Uit 31 nieuwe producten riep de jury deze kaas van biologische kaasboerderij de Mèkkerstee uit Ouddorp uit tot winnaar.

De vakjury, bestaande uit trendwatcher Anneke Ammerlaan, innovatie deskundige Bart Fischer en directeur van Bionext Michaël Wilde, roemt de geitengatenkaas: “Een fantastisch nieuw product in het kaas-schap. Een knap staaltje innovatie door noeste arbeid en dat mag beloond worden. Alle principes van de biologische sector komen terug in dit product. Zorg, eerlijkheid en het sociale aspect, het wordt allemaal meegenomen in de productie van de geitenkaas. Een verhaal dat we vanuit de biologische sector veel vaker mogen vertellen.” De vakjury selecteerde het winnende product op basis van kansrijkheid in de markt, duurzaamheid in het productieproces en innovatie.

Nieuw in biologische geitkazen

Piet den Hertog van de Mekkerstee is blij met de onderscheiding, vertelt hij aan Biojournaal. “In geit is een gatenkaas ontzaglijk moeilijk voor elkaar te krijgen. De melk is korter van structuur. Wanneer de gaten ontstaan kan de kaas hierdoor sneller gaan scheuren. Onze speciale receptuur zorgt er voor dat de kaas niet scheurt. Het is natuurlijk ook echt iets nieuws, wat er in bio-geit nog helemaal niet is. En niet geheel onbelangrijk: ook de smaakcombinatie is zeer goed. De romigheid van de bio-geitenmelk met het zoetje van de Maasdammer is een mooie combi.”

De verkiezing

Ruim 5.000 mensen konden de afgelopen weken, voorafgaand aan de Biokennisweek, hun stem uitbrengen op hun favoriete biologische product(en). Daar kwam vervolgens een Top 5 uit, waar de vakjury een winnaar uit heeft geselecteerd. Van de 31 productinzendingen eindigde ‘Little Cow & Cookies ijs’ van The Organic Jersey Farm op de tweede plaats. ‘Oerbouillon Kip’ ging er met de derde plaats én de publieksprijs vandoor.
De jaarlijkse productverkiezing is in het leven geroepen om nieuwe biologische producten te ondersteunen in hun start. Initiatiefnemers van de verkiezing zijn brancheorganisatie Bionext en vereniging voor biologische producenten BioNederland.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief