Gezondheid

GD: placenta meesturen bij onderzoek abortus

Abortus bij geiten is een veelvoorkomend probleem tijdens het aflamseizoen en overkomt de besten. Voor onderzoek naar de oorzaak van een abortus is het goed om naast de vrucht ook (een deel van) de placenta mee te sturen. Dat meldt de GD.

Er zijn zeer veel oorzaken bekend die kunnen leiden tot abortus. De oorzaken kunnen grofweg worden onderverdeeld in niet-infectieus en infectieus. Om goed te kunnen beoordelen of de oorzaak van een abortus infectieus van aard is, is het bekijken van de placenta van grote toegevoegde waarde. Veel infectieuze oorzaken tasten namelijk de placenta aan en niet zozeer de vrucht, aldus de GD.

Cotyledonen

Als je als geitenhouder onderzoek wilt laten doen naar de oorzaak van een abortus door de GD, en een (gedeeltelijke) placenta meestuurt met de vrucht, is het van belang dat die cotyledonen bevat. Cotyledonen zijn de bolletjes op de placenta waar de uitwisseling van voedingsstoffen tussen de moeder en de vrucht plaatsvindt. Bij een infectieuze oorzaak van een abortus zijn hier vaak afwijkingen op te vinden. De pootjesblaas bevatten geen cotyledonen en is daarom minder belangrijk voor onderzoek.

Over de auteur: Henk ten Have
Henk ten Have groeide op op een akkerbouwbedrijf in Groningen, maar richtte zich tijdens zijn opleiding aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden op de melkveehouderij....
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief